Dominoul se clatină, piesele cad…

Invazia rusă în Ucraina ne-a alertat pe toți indiferent de vârstă, etnie, orientare politică, religioasă, debusolându-ne. Fiecare am reacționat diferit, oscilând între imagini devastatoare și bombardări medi- atice. În jurul nostru, totul se clatină ca piesele unui joc pe care nimeni nu mai reușește să le combine și să le țină în echilibru: mor copii mici, dar și nenăscuți, mor bătrâni în chinuri infernale, mor vise și speranțe… Cuvintele lui Papa Francisc: „Opriți agresiunea militară înainte ca orașele să fie cimitire. Dumnezeu nu vrea război!”, cu părere de rău, nu sunt auzite. De asemenea, nu se aud nici bocetele mamelor care și-au pierdut fiii, iar cultura considerată ambasador universal al tuturor timpurilor și diplomat care depășește orice obstacol a îngenuncheat, frântă, lăsând armele să bubuie. Când am citit în presa italiană informația precum că a fost interzis, la Universitatea Bicocca din Milano, cursul de studiere a romancierului rus Fëdor Michajlovič Dostoevskij, am crezut că e un fake news, ca multe altele care apar pe bandă rulantă. Interzicerea acestui curs a fost o primă sancțiune, deși pripită, într-un moment de puternică tensiune, când sentimentele au luat-o înaintea rațiunii, crezându-se că prin acest gest se va stopa pofta hulpavă a unui descreierat. Polemicile au pornit imediat să răsune și cursul de literatură rusă a fost restabilit în aceeași zi. Astfel, deși eroarea s-a reparat, vodca și icrele rusești au dispărut din meniul italienilor, ca o atenționare a faptului că jocul „i-ați păpușa, dă-mi păpușa” a și început.

La câteva zile, ziarul „La Repubblica”, scrise: „Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg solicită încetarea împrumuturilor artistice acordate pentru expozițiile de la Palatul Regal din Milano și de la „Galleria d’Italia”. Răspunsul Ministerului Culturii Italian, fiind afirmativ, se pregătește ca expoziția să fie demontată cu o lună înainte și trimisă în Rusia. Trec câteva zile și intervine un alt punct de cotitură: capodoperele nu trebuie restituite înainte de termen! Probabil, a jucat un rol important faptul că, printre cele trei milioane și 450 de lucrări ale muzeului Ermitaj din Sankt Petersburg, zece mii sunt italiene. Deci: care este cea mai mare colecție legată de o țară străină sau, poate, acest acord s-a lăsat neștirbit în numele păcii?

Sunt sigură că Italia nu și-a dorit să supere Rusia, de la care cumpără gaz – cam 43 la sută din aprovizionarea totală –, plus alte relații bilaterale, simpatii politice și colaborări culturale, dar s-a plasat imediat de partea Ucrainei. Nu doar pentru faptul că procură 80% porumb pentru aprovizionarea totală a Italiei, plus minereuri, fier și nu numai, dar pentru că a condamnat invazia Rusiei și războiul asupra unei țări independente. Astfel a pornit o adevărată vânătoare de comori a oligarhilor din tot Occidentul, inclusiv din Italia, în speranța de a-i afecta pe oligarhii ruși.

„Sancțiunile impuse de țările occidentale Rusiei pentru invazia „ilegitimă” a Ucrainei îi implică pe loialiștii lui Putin. În total sunt 680 de persoane sancționate de către Uniunea Europeană, inclusiv cei 26 de oligarhi ruși care se bucură de lux în vilele și mega-yacht-urile lor. E vorba de un cerc restrâns de persoane care, de mai bine de 20 de ani, au jurat credință președintelui rus în schimbul miliardelor câștigate din privatizările marilor companii de stat în anii 90. Aceștia au fost loviți de sancțiuni pe motiv că au susținut și susțin în continuare politica externă nefastă a lui Putin…”, scrie ziarul „Today Economia”. În același context, Președintele Uniunii Europene, Roberta Metsola, a declarat:

„Oligarhii lui Putin și cei care îl finanțează nu trebuie să-și poată folosi puterea de cumpărare pentru a se ascunde în spatele unui furnir de respectabilitate în orașele, comunitățile sau în cluburile noastre spor- tive. Super-yacht-urile lor să nu găsească nici un port în Europa noastră. Niciodată!” Prin aceste declarații, Statele Unite și Europa au deschis oficial vânătoarea pentru bunurile oligarhilor ruși.

Oligarhii ruși au acumulat bogății uriașe de-a lungul anilor și acum vin în Europa pentru a-și aduce odraslele la școli prestigioase, ca să studieze și să se bucure de viață. Și în Italia sunt foarte mulți! Au cumpărat mega vile, navighează pe mările italiene cu mega iahturile lor fără nicio restricție. Același ziar „Today Economia” menționează că, printre cei mai bogați oligarhi din Italia este Alexey Mordashov, care, vara trecută, își adusese „barca” de 146 de metri (în valoare de 500 mil. euro) pe Costa Smeralda. Acum, pentru a scăpa de sancțiuni, și-a dus iahtul în Oceanul Indian, la fel cum au făcut și alți magnați ruși, ținând calea spre Muntenegru și Maldive…”. Alexey Mordashov a cumpărat, în 2013, Villa Parodi Delfino cu 66 de milioane. Un alt miliardar rus, care frecventează în mod regulat Italia, este Alisher Usmanov, proprietarul gigantei companii de aluminiu Metalloinvest. A cumpărat o mulțime de vile în Italia: villa di Merloni în Romazzino, vila Maramozza în Lerici și alte șapte sau opt case mega de lux lângă Golful Pevero. Apoi, un altul – Igor Sechin, numărul unu al gigantului concern petrolier de stat Rosneft, care face turul Italiei cu un iaht enorm de 88 de metri. Pe listă, sunt incluse și alte nume răsunătoare: purtătorul de cu- vânt al Kremlinului Dmitri Peskov, Serghei Roldugin, Dmitri Cernîșenko, Vitaly Savelyev, regizorul și actorul Tigran Keosayan… În vizorul UE, au ajuns și mulți reprezentanți ai presei și artei, bunăoară, prezentatorul rus Vladimir Soloviev, care nu dorește în niciun chip să-și piardă, din cauza sancțiunilor, vilele de pe lacul Como. Înghețarea bunurilor oligarhilor ruși în Europa pare să fi tulburat atât de tare apele încât au apărut și declarații împotriva războiului din partea a doi foști adepți ai lui Putin: Mihail Fridman și Oleg Deripaska. Nu se știe cât de tare sunt și vor fi afectați de aceste sancțiuni oligarhii ruși, dar ceea ce este cert e că războiul continuă și mor inocenții..

Distribuie acest articol:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Articole recomandate

Noutăți
Tatiana Andrieș

Iubirea

(elevă în clasa a IX-a) Și dacă iubirea meaNu te ajută măcar un pic,Tu uită-mă,Nu mai aștepta să vin, să te ridic. Când o să-ți

Noutăți
Alexandra Pleșca

Dacă aș fi…

(elevă în clasa a VI-a) Dacă aș fi un fluture,Aș zbura peste dealuri și munți.Dacă aș fi un pom,Aș dărui până la moarte.Dacă aș fi

Noutăți
Lia Paladi

Gânduri nocturne

(elevă în clasa a IX-a)Și acum, în miez de noapte, ție, dragă jumătate,Îți scriu eu cu mare dor, iubitul meu scriitor.Eu în șoaptă te privesc

Noutăți
Gheorghe Coșcodan

Ce mai faci, bunico ?

(elev în clasa a VIII-a) Ce mai faci, bunică dragă?Cum mai ești, floarea mea rară?De mult nu te-am mai văzut,Un mare dor mi s-a făcut.

Noutăți
Vasilisa Ceban

Dac-aș fi…

(elevă în clasa a VI-a) Dac-aș fi un anotimp,Aș fi vara ceea caldă,Care le zâmbește copiilorCu fața rotundă și minunată.Dac-aș fi un lucru,Aș fi sticla

Noutăți
Aliftina Caras

Aliftina Caras

(elevă în clasa a V-a) Familia mea,leagăn de dorMamă, iubita mea mamă,Te iubesc orice ar fi.Fie rău sau fie bine,Alături de tine eu voi fi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *