Vasiluța Vasilache: „Viața este inspirația mea!”

Vasiluța Vasilache este artistă a cărei cale spre lumea artei a fost trasată de soartă din frageda copilărie. A început să frecventeze atelierul de creație „Spectru” fiind în clasele primare, apoi a urmat Liceul de Arte „Igor Vieru” din Chișinău, Universitatea de Arte din Iași (1997) și Universitatea de Arte din București (2002). Pe parcursul studiilor, a îndrăgit pictura, cu care a cucerit inimile spectatorilor din Moldova, România, Franța și Israel, iar din 2021, este membră a Secției Pictură a Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.

Pictura excentrică și originală a Vasiluței Vasilache este bogată în motive, forme și combinații cromatice vivace inspirate din viață și natură. În creația artistei, arta figurativă coexistă cu experimentele abstracte. Astfel, iubitorii de artă abstractă s-ar putea delecta cu tablourile din Seria the Zero point field, impresionantă prin faptul că artista apelează la lumea supranaturalului. Picturile acestei serii ilustrează povestea celor 18 rune Armanen, rune mistice care fac parte din alfabetul zeilor. Pânzele reprezentative ale seriei sunt Tyr, Hag, Ar și Man, titlul acestora fiind nemijlocit legat de runele omonime, istoria cărora este povestită prin intermediul culorilor și formelor geometrice. Gama variată de culori a picturilor pune la încercare imaginația spectatorului și îl provoacă să descifreze tainele simbolurilor ilustrate.

O altă serie ce dezvăluie viziunea creatoare a artistei este „Grădina Edenului”, o alegorie metaforică. Ideea-cheie este unitatea metafizică a microuniversului cu macrocosmosul; unitatea dintre noi și lumea vegetală, ce o consumăm. La gust, miros și văz suntem analogii ale fructelor și legumelor locului și noi suntem ceea ce mâncăm; precum universul în sânul căruia plutim este în noi cu „soare, apă și curcubeu”. Gustul și mirosul sunt transmise prin culorile suculente ce reprezintă fructele, legumele și fundalul ornamentat activ.

Caleidoscopul amintirilor pictate și-a găsit oglindirea în seria „Cărțile poștale din Grecia”. Crenguța de măslin, cerul și marea azurie redau tandrețea clipei trăite și prezintă amprenta memoriei pecetluite pe lemn.

Un concept îndrăzneț prin abordarea originală a motivului și tehnica de autor folosită, ce combină pictura bidimensională cu metalul tridimensional, prezintă seria „Urmărește iepurele alb”. Spre deosebire de iepurele din opera Alice în țara minunilor, iepurele alb de pe tabloul Vasiluței Vasilache nu se grăbește să fugă din vizorul spectatorului, din contra, el îl îndeamnă să-și stăpânească sentimentele și să admire în liniște celelalte picturi ce completează seria. Combinarea vopselelor acrilice cu metalul în lucrările Apus de soare și Mușcata și marea creează iluzia prezenței spectatorului de cealaltă parte a ferestrei, prin care privește marea sau apusul, apropiind astfel arta și imaginarul de realitate.

Splendida serie de picturi Visual Herbarium prezintă un proiect botanic care are menirea de a apropia omul de natură și de plantele ce se află mereu în vizorul său fără a fi observate. Această serie cuprinde 11 lucrări care ilustrează diverse plante ca: macul, usturoiul, caprifoiul, păpădia, floarea-soarelui și altele. Proiectul are drept scop diminuarea distanței dintre sensibilitatea umană și universul sălbatic al naturii.

O altă latură a personalității pictoriței ar putea fi descrisă prin talentul său managerial cu ajutorul căruia, împreună cu un grup de artiști, a înființat, acum 8 ani și jumătate, spațiul de creație „Cocoșul Roșu”. Principala menire a acestuia este găzduirea evenimentelor culturale și tematice, precum și organizarea diverselor ateliere, iar în pivnița atelierului propriu-zis se află „Galeria Ou” – un spațiu deschis pentru expozițiile tinerilor artiști și pentru organizarea performance-urilor și a diverselor instalații artistice.

Caracterul multilateral al artistei își caută mereu posibilitatea de a descătușa propriul potențial. Impulsionată de curiozitate și dorința de perfecționare continuă, artista urmează un master la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării (2014). Dorința de a-și însuși cunoștințe caracteristice mediului publicistic, pe lângă experiența acumulată în cadrul activității în biblioteca „Ițik Mangher”, a stimulat-o să se inițieze în lumea jurnalismului. Fiind o fire optimistă, cu o gândire profundă și suflet melancolic, Vasiluța Vasilache reprezintă tipul artistului care este în căutarea inspirației în lucrurile ce îl înconjoară, printre care primul loc îl ocupă, cu siguranță, natura. Lumea fitomorfă, laolaltă cu universul supranatural, fantastic, constituie firele narative principale ale creației pictoriței. Fiecare pictură este străbătută de magia momentului trăit, admirația autentică pentru viață și o mare pasiune.

Distribuie acest articol:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Articole recomandate

Noutăți
Viorel Postolachi

Maxima lunii octombrie

Îmbătrânind, îmi dau seama că de școală au nevoie nu copiii, ci părinții. Viorel Postolachi

Noutăți
Filip Klega

Kaufland în București

Kaufland din Bucuresti de lângă gara Basarab este proiectat în mod absolut identic cu magazinul similar din Praga de la capătul tramvaiului 9 Sortimentul este

Noutăți
Victor Dumbrăveanu

Lumina de la capătul tunelului

(roman inedit, trimis de fiica autorului, partea a doua) Am lăsat amintirile pentru o altă ocazie şi m-am grăbit să fiu drăguț cu doamnele. Am

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *