Elena Bria – artista care uimește prin suavitatea operelor sale

Arta e menită să pună la încercare imaginația oamenilor și să deschidă ușile în inimile acestora. Tablourile marilor artiști fascinează simțurile umane. Corneliu Baba, John Singer Sargent, Joaquin Sorolla, Valentin Serov, Ilya Repin și Nicolai Fechin ne uimesc și astăzi, iar una dintre admiratoarele lor este pictorița Elena Bria, ce redă în tablourile sale aceeași gingășie, ușurință și un clasic atemporal. Amprenta realismului lui John Singer Sargent și Valentin Serov se resimte puternic și în operele ei, ca rezultat al unui înalt nivel de formare artistică academică.

Elena Bria și-a croit destinul și s-a statornicit în universul artelor plastice odată cu absolvirea, în 2018, a Academiei de Arte din Sankt-Petersburg, după șapte ani de muncă asiduă în comunitatea artiștilor tineri, care au reușit să devină o familie, ani precedați de studii de specialitate la Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău. În copilărie, viitoarea artistă a fost pusă în fața alegerii de a urma cursuri de balet sau de pictură. Nu a îndrăgit scena, așa că a ales pictura, care îi satisface necesitățile estetice și spirituale și îmblânzește privirile spectatorilor prin delicatețe și rafinament.

Grandioasa lucrare de diplomă, „Încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria. 1922”, realizată în anul 2018, cu prilejul centenarului Marii Uniri, demonstrează cu câtă sârguință și atenție pictorița tratează subiectul ales, în acest caz unul istoric, foarte bine documentat. Pentru o mai veridică înfățișare a figurilor regale, dar și a celorlalte personaje, pentru a reda stările emoționale trăite de aceștia, Elena a studiat minuțios detaliile programului încoronării de acum un secol. Mai mult decât atât, veșmintele personajelor pictate au fost cusute de artista însăși, pentru a reconstitui cu exactitate ceremonia de acceptare a coroanei regale a României. Luni în șir Elena a lucrat asupra Marii sale Opere, cu visul și speranța ca aceasta să fie expusă în data de 15 octombrie 2022 în orașul Alba Iulia. Prin intermediul Olgăi Vintaniuc, care activează la galeria Kulterra, tabloul a ajuns în Muzeul Unirii din Alba Iulia.

O bună parte a tablourilor Elenei se află acum în SUA. În anul al cincilea de studii, în atelierul pictoriței a intrat un american, curator al unei galerii, și i-a propus să trimită 80 de lucrări peste ocean, unde ele s-au bucurat de un considerabil succes, fiind vândute în timp record. În anul 2019 Elena participă la o expoziție a pictorilor din România și Republica Moldova organizată în SUA, iar în anul 2021 își expune lucrările în cadrul expoziției „Pursuit of Beauty”, ce a avut loc în spațiul de expoziții „Arbor.art.room”, coordonat de Victoria Nagy Vajda.

Astăzi, Elena este implicată cu mult interes în crearea costumelor pentru modelele sale, întrucât urmărește scopul să ilustreze cu exactitate fiecare scene pictată, asociind personajele cu straiele lor. Procesul efectuării lucrărilor sale decurge sub sunetele muzicii lui Frederic Chopin, pentru compozițiile căruia Elena poartă o dragoste deosebită.

Un loc aparte în creația artistei ocupă portretele feminine, însă nu va fi cu putință să găsim printre picturile Elenei autoportrete. Preferă să picteze modele vii, întrucât din perioada în care frecventa cercul de creație în clasa Tatianei Miroșnicenco, i s-a creat o puternică impresie despre contopirea artistului cu modelul pictat la diferite niveluri emoționale. Ea e într-o continuă căutare a diverselor înfățișări pentru încadrarea acestora în posibilele tematici ale viitoarelor tablouri. Pictorița este un adevărat estet cu un suflet empatic, de aceea preferă să cunoască interiorul modelului înainte de a începe actul creării portretului propriu-zis. Totodată, prețuiește starea de confort a modelului.

Realismul picturilor Elenei Bria, în anumite cazuri, poate fi condiționat de lucrările literare ale marilor scriitori, întrucât o descriere amănunțită a personajelor sau a spațiilor îi insuflă noi idei de portrete și naturi statice. Astfel s-a întâmplat după lecturarea romanului Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde, linia estetică a căruia a copleșit-o și a trezit în sinea sa un câmp asociativ puternic, care, în cele din urmă, putea da naștere unor noi tablouri. Elena continuă să picteze în aceeași cheie realistă, urmând cu încredere ideea că „arta se naște din dragoste, nu din suferință”.

Distribuie acest articol:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Articole recomandate

Noutăți
Viorel Postolachi

Maxima lunii octombrie

Îmbătrânind, îmi dau seama că de școală au nevoie nu copiii, ci părinții. Viorel Postolachi

Noutăți
Filip Klega

Kaufland în București

Kaufland din Bucuresti de lângă gara Basarab este proiectat în mod absolut identic cu magazinul similar din Praga de la capătul tramvaiului 9 Sortimentul este

Noutăți
Victor Dumbrăveanu

Lumina de la capătul tunelului

(roman inedit, trimis de fiica autorului, partea a doua) Am lăsat amintirile pentru o altă ocazie şi m-am grăbit să fiu drăguț cu doamnele. Am

Noutăți
Dumitru Crudu

Un cineast are nevoie de cultură cinematografică

Dumitru Grosei: „Scopul nostru de bază: să producem spectatorului nostru mângâiere și bucurie”  Dragă Dumitru Grosei, tu și Marian Crișan, cei care organizați Festivalul „Zilele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *