Ridurile singurătății

M‑am săturat de‑aceste dimineți care duc spre bătrânețe. Mi‑e silă să ies afară, mi‑e greu și mi‑e scârbă. Dar și camera asta îmbâcsită e nesuferită. Ea mă privește drept în suflet, ea latră la mine.

Când mă gândesc la tine, pântecele mă mușcă pe dinăuntru, de frica așteptării. Degeaba așteaptă, degeaba mă roade de vie. Am făcut nod la cordonul ombilical al iubirii noastre. Sper deacum nimic să nu ne mai unească.

Am călcat la dungă singurătatea și am îmbrăcat‑o pe umerii mei. Nu mai am de ce să port măști, când doar eu mă văd pe mine însămi, nimeni altcineva, doar eu. Se îngroapă plânsetul sub cearcăne, sacii gri de sub ai mei ochi abia așteaptă să plesnească. Liniile de pe palmă au dispărut, s‑au mutat pe osul frunții. Să mă fi văzut tu așa, îmbrăcată în riduri și cu lacrimi uscate pe ochi, oare m‑ai mai fi iubit?

Mă‑nvârt în sclavia trupului meu, care de la o vreme a început să se altereze. Ridurile au ieșit din împărăția absenței și le‑am adăpostit în mine, fără ca să le chem, fără să mă resemnez. Citesc prea mult, gândesc prea mult, beau prea multe pastile și toate astea se amprentează pe pielea mea, pe fața mea, în orice încrețire. Ochii devin tot mai bulbucați, holbați, decupați parcă din filmele de groază.

Tinerețea s‑a lepădat de mine ca de un duman. Pungile suculente absorb în ele tot răul, tot dorul, tot chinul și nu mai țâșnește din mine acesta și nu mai poate fi revendicat. Speram să pot să fiu pururi tânără, dar această smochinire a trupului meu îmi demonstrează cât de scurt e

drumul spre molimă. Moartea trage un fum și mă privește direct în creștet, tot mai aproape e de mine, tot mai drăcoasă.

Lacrimile îmi curg nesecate când, zi de zi, un alt rid îmi apare. Eu vreau să strig, dar Dumnezeu, în Postul Mare, mi‑a asurzit vocea și atunci… eu doar tac urlând în sinea mea, nimic nu mai pot schimba. Îmi este frică să zbor din propriul labirint, de aceea, pur și simplu, zac tăcută privind cum bătrânețea îmi pictează chipul cu figuri liniare. Se pare că aceasta s‑a împrietenit cu Piet Mondrian, căci ceea ce văd eu pe fața mea nu poate fi numit decât o creație inspirată din neoplasticism.

Copilăria mă privește din depărtări, ca și cum nici nu i‑ar păsa că ne‑am despărțit prea devreme. Nimeni nu mă scapă… Nimeni nu mă scapă de animalica năpastă ce‑și face loc în corpul meu, ce sapă adânc în pielea mea. Te uită ce dungi lungi, ce drumuri interminabile maturitatea‑mi prășește‑n mine.

Cearcănele mele ți‑au devenit leagăn. Te bucuri din plin de necazul meu. Ai să te adâncești în fiecare zbârcitură a mea și‑am să te păstrez pe veci în mine. Vei rămâne în ridurile mele, pentru că tot din vina ta le am adâncite în mine și tot din vina ta îmbătrânesc. Singurătatea nevindecabilă îmi accentuează trăsăturile de om senil. În orice franjă a pielii mele, în care nesomnul s‑a sculptat, sunt semințele iubirii mele. Ele mi‑au pricinuit atâta chin, încât acum, cu niciun cârlig din lume, nu l‑aș putea scoate, nu l‑aș putea înlătura. Firele briante ale cărunteței se îndesesc, se despică simetric. Îmbătrânesc!!!

Distribuie acest articol:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Articole recomandate

Noutăți
Cătălina Balan

În vizită

Ziua se întrece pe sineîn gânduri,de parcăele își trăiesc propria viață,noaptea se cere în vizită,vine și eacu gândurile sale. Ziua cu noaptease așază la vorbă.

Noutăți
Savu Popa

Poeme

*** Cineva a sprijinitDe șira spinăriiMeleO scarăȘi de la o vremeTot urcă. Nu se oprește o clipăNu se poate opriNu se mai poate. Scrisul meuDe

Noutăți
Adelina Labic

Mahamaya creează și distruge iluzia

Pe lângă atmosfera literară electrizantă creată de FILIT Chișinău în perioada 20‑22 octombrie 2023, acest festival, la prima sa ediție, l‑a adus la Chișinău și

Noutăți
Mihai Buzea

O carte necesară

Am o prietenă la București, ucraineancă rusofonă, mai precis din Varnița. Ei, și acestei doamne i‑a venit ideea să câștige un ban cinstit prin deschiderea

Noutăți
Bogdan-Alexandru Petcu

Palisade

Sora mea Chucky,am băut și fumat ca un junkie,am stat până la 5 dimineața,i‑am spus lui Cosmin că viațae mai mult pentru ceilalți,nu am fost,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *